Zelf massage olie maken

Zelf massage olie maken

Wat leuk dat je geïnteresseerd bent om zelf olie te maken! Ook is het lezen van deze blog interessant als je wil weten hoe de Ayurvedische taila's die in de webshop worden verkocht worden gemaakt.  

Benodigdheden voor een flesje van 250/275 ml:

  • 300 ml sesamolie (evt. een mix met castorolie en amandelolie)
  • Vergiet
  • Twee pannen (een iets groter dan de ander voor au-bain-marie methode)
  • Trechter
  • Door jou gekozen kruiden (100g)
  • Een flesje met dop
  • Keukenpapier (geen wc-papier)

Bereidingswijze:

 

Giet 600ml water in een kleine pan (pan 1) en voeg 50g kruiden toe. Breng het water aan de kook en dek de pan nooit af met een deksel. Laat het brouwsel indikken tot het is gehalveerd.

Voeg de 300ml olie toe en laat meekoken

Let op: blijf regelmatig pan 1 checken. Zodra het water volledig verdampt is zal de olie boven de 100 graden uitkomen en worden de kruiden gefrituurd: dat willen we niet. 

Als het lijkt alsof het merendeel van het water is verdampt zet je het vuur af. Laat het mengsel even afkoelen tot het niet meer heet maar warm is

Plaats een velletje keukenpapier in een vergiet, en zet dit vergiet boven pan 2. Giet het brouwsel incl. de daarin meegekookte kruiden in het vergiet. De kruiden blijven achter het keukenpapier hangen, terwijl de kruidenolie doorlekt. Het kan dat er nog een klein beetje water in zit, dit geeft nog niet.

Voeg de nog ongebruikte 50g kruiden toe aan de olie in pan 2. Was pan 1 af en vul met water, zet deze op het vuur. Plaats pan 2 in pan 1, en laat de au-bain-marie het werk doen. De temperatuur van de olie - mits er genoeg water in pan 1 zit, zal hierdoor nooit boven de 100 graden komen. Eventuele restanten water zullen verdampen. Als dat zo ver is zet je het vuur af en laat het mengsel afkoelen van heet naar warm.

Giet het water uit pan 1, droog goed af, en plaats het vergiet met een nieuw keukenpapiertje erboven. Giet het oliemengsel met kruiden uit pan 2 door het vergiet met keukenpapier in pan 1. Giet de ''schone'' olie (gefilterd van kruiden) met behulp van een trechter in het flesje.

 

 

Je olie is klaar! Smeren/genieten maar! 

Tips en toelichting: 
  • De foto's die je ziet zijn van verschillende batches olie zoals ik ze ooit zelf maakte. Dit ging voornamelijk in grotere hoeveelheden dan hier beschreven, dus de foto's gaan ook over pannen met zeker 4-5 liter aan oliën of water. Verkijk je hier dus niet op, houd je gewoon aan de voorgeschreven hoeveelheden als je een flesje van 250ml wil. 

  • Je kan ook een kaasdoek/ hydrofiel doek gebruiken om de olie te filteren. Dit werkt beter dan keukenpapier, maar het is zo slecht voor je wasmachine als het zo doordrenkt is van olie. Als je het wel met een doek doet, voeg dan extra azijn en baking soda toe en was op 90 graden. Dan zal het grootste gedeelte of zelfs alle olie uit het doek verwijdert zijn. 

  • Heb je een chocolade fondue of een slowcooker thuis? Dan kan je in plaats van de olie en kruiden au-bain-marie te verwarmen, ook het geheel hier in doen. Scheelt gas, en je kan het zelfs een hele nacht laten trekken - dat doe ik - omdat je het water level niet in de gaten hoeft te houden of het gas laat branden (nooit handig als je slaapt..). 

  • Welke kruiden moet je kiezen? Ga in eerste instantie gewoon voor wat je lekker vind ruiken. Wil je er een olie met medicinale werking, of balancerend effect op jouw dosha van maken, plan dan een consult bij me in zodat ik je huidige balans kan vaststellen en er een kruidenadvies (en dieetadvies of heerlijke Ayurvedische massage) bij kan geven. 

  • Welke olie moet je kiezen? Sowieso moet er op zijn minst wat sesamolie inzitten. Verder kan je kiezen uit allerlei oliën zoals: kokosolie, amandelolie, castorolie (ook bij mij te bestellen), mosterdolie. Castorolie, ook wel wonderolie genoemd, is heel dik en vettig en heeft een sterk huidherstellende werking (bijv. bij striemen, zwangerschap, littekens). Dit wordt afgeraden voor mensen met een hoge pitta (innerlijk vuur, hoge ontstekingslevels), evenals de mosterdolie. Kokosolie daarentegen werkt heerlijk verkoelend, en amandelolie kan eigenlijk altijd wel (tenzij er sprake is van overgewicht, hart- en vaatziekten of andere kapha-gerelateerde aandoeningen). 

Veel plezier van je olie! 

Terug naar blog